Här kommer ännu ett strålande exempel på en indo-kinesisk rätt. Det är krispig paneer (eller tofu) med paprika och en sötsyrlig sås. Superenkel att göra och indian enough om du frågar oss.
Vad är chilli paneer?
Det är en rätt med starka influenser från Kina. Det indo-kinesiska köket är just det, indisk mat med smak av Kina helt enkelt. Här är det frasig paneer eller tofu som du låter bada i en sås som är både lite söt, lite stark, lite salt och lite syrlig.
Paneer eller tofu?
Paneer är en indisk färskost som görs på samma sätt som tofu förutom att tofu görs på sojamjölk. I Kina använder man inte paneer utan tofu, så här ser man var världarna möts. Med deeeet sagt så kan du använda antingen eller i det här receptet.
Chilisås
ang. Chilisås. Vi har skrivit ”chilisås” i receptet vilket kanske låter lite vagt. Det finns ju så många! Vår köpte vi i en indisk butik och den heter just ”chili sauce”. Det finns liknande i andra asiatiska butiker och även i vanliga livsmedelsbutiker. Smaka dig fram till den du gillar. Vi gillar lite hetta så därför hoppar vi över t ex Heinz. Vi har inte provat Sriracha (som är thailändsk), men den funkar säkert bra
Recept: Chilli paneer
4 portioner
400 g paneer eller fast tofu, tärnad
ca 1 dl majsstärkelse
olja att steka i
Sås
2 msk rapsolja
4 salladslökar, tunt skivade
3 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 grön paprika
0,5 röd paprika
2 msk sojasås
0,5 dl chilisås
0,5 dl ketchup
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk milt chilipulver eller starkt paprikapulver
1 tsk strösocker
2 tsk majsstärkelse
2 dl vatten
Servering
kokt ris
- Tärna paneer eller tofu. Häll ner i en skål.
- Strö över majsstärkelse och blanda väl så att tärningarna täcks.
- Hetta upp ett generöst lager med olja i en stekpanna. Skaka bort överflödig majsstärkelse och stek/fritera sedan tärningarna gyllene. Låt rinna av på lite hushållspapper.
- Hetta upp rapsolja i en stekpanna.
- Fräs salladslök, vitlök och paprika tills allt mjuknat och börjar få färg.
- Vispa ihop sojasås, chilisås, ketchup, vitvinsvinäger, chilipulver eller paprikapulver, strösocker och majsstärkelse i en skål. Avsluta med att vispa ner vattnet.
- Häll ner såsen i stekpannan och låt puttra på i några minuter tills den tjocknar något.
- Vänd ner de friterade tärningarna och blanda väl.
- Servera genast med ris.