Här kommer ett läckert sätt att servera små puris på. Puris som här är små friterade klot som fylls med en enkel fyllning och sedan toppas med yoghurt och annat gott.
Vi har ju även recept på klassikern pani puri där man fyller puris med t ex potatis och kikärter och sedan avslutar med ett smaksatt ”vatten” innan man stoppar in allt i munnen.
Chaat
Chaat syftar på något smakrikt som får dig att slicka dig om fingrarna och det är också så de är gjorda. Oftast är det något friterat underbart som täcks med yoghurt och olika chutneys. Du kan göra chaat av många olika saker. En enkel samosa är en samosa, men om du serverar den på en tallrik med yoghurt, chutney, kryddor och annat gott förvandlas det till en chaat. Du måste ju slicka dig om fingrarna när du äter det!
Puris
Puris är små friterade ”klot”. Det är samma som de stora puris du kan servera till en dal. Puris till pani puri hittar du färdigfriterade i indiska butiker eller så kan du köpa små ofriterade diskar som du steker tills de puffar upp.
Chaat masala
Som namnet antyder är det här en krydd- blandning för chaats, som är många av de rätter vi tänker på när vi hör ”indisk street food”. Det är en blandning med tydlig smak av svart salt, som strös över precis vid servering som ett trevligt avslut. Det går att köpa färdigt i indiska butiker eller på nätet, men du kan även göra eget.
Recept: Dahi puri chaat
4 portioner
20 puris, färdigköpta eller hemmagjorda
Fyllning
200 g kokt potatis, finhackad
1 dl kokta kikärter
0,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk chaat masala
1 msk finhackad koriander
salt
Yoghurt
3 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
0,5 dl vatten
1 tsk strösocker
en nypa mald spiskummin
Servering
chilipulver
mald spiskummin
chaat masala
tamarindchutney
granatäppelkärnor
finhackad koriander
Fyllning
- Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål. Smaka av med salt.
- Fyll purin med potatisblandningen.
Servering
1. Rör ihop ingredienserna till yoghurten.
2. Ställ upp fem puris på ett fat. Skeda över yoghurten.
3. Strö över chilipulver, spiskummin och chaat masala. Ringla över tamarindchutney och strö över granatäppelkärnor och finhackad koriander. Servera på direkten.