Det här är ett helt underbart snack. Aubergineskivor som vänds i en kryddig kikärtsmjölsmix och sedan steks gyllene och frasiga. Supergott som förrätt eller tillbehör också för den delen.
Om jag frågar Aman så skulle han äta det här som ett snack tillsammans med chai, lite som vi fikar på eftermiddagen. Jag tycker dock det passar super som ett tillbehör till det mesta. Det är även en trevlig start på middagen, speciellt om du serverar den med tamarindchutney, mangochutney eller kanske en svalkande gurkraita.
Oftast står aubergine som baingan i indiska recept eftersom det är aubergine i hindi, men även brinjal används.
Recept: Indisk brinjal fry – Frasigt stekt aubergine
4 portioner
2 auberginer
1 tsk salt
3 dl kikärtsmjöl
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk chilipulver
rapsolja
salt
- Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Lägg ut på en bricka och salta. Låt stå i 30 minuter. Pressa sedan ut så mycket vätska du kan med hjälp av lite hushållspapper.
- Hetta upp generöst med rapsolja i en stekpanna.
- Blanda kikärtsmjöl, kryddor och lite salt i en skål.
- Vänd aubergineskivorna i kikärtsblandningen och stek sedan gyllene i oljan. Salta.
[…] Jag gillar som sagt den här rätten bäst på sommaren, den bara känns sådär somrig. Tror också det är för att den passar perfekt på grillen och man kan äta den med en rad olika tillbehör. Förutom en kachumbar (salladen ovan) så är det även gott med stekt aubergine. […]