Väldigt många har frågat om vad man faktiskt äter till frukost i Indien. Självklart är det väldigt olika, men generellt äter man sällan varm frukost. Och väldigt ofta så är det även samma mat som man sedan äter till lunch och middag, som för att effektivisera dagens matlagning.
Varm mat
Aman är t ex uppvuxen på dal och grytor tillsammans med roti/chapati, vilket är väldigt vanligt. Rent generellt så äter man varm mat framför kall. Sen är det klart att fler och fler unga inspireras (främst i storstäderna) av västvärlden och äter granola och yoghurt eller smoothie till frukost, men annars är maten mycket av det vi i Sverige är vana att äta till lunch eller middag.
Traditionell indisk frukost kan även uppfattas som ganska tung, med friterade bröd eller snacks till, men är också typisk energirik arbetarmat. Nu börjar fler och fler tänka mer hälsosamt och föredrar då lättare frukostar.
Samma hela dagen
Ett sätt för att effektivisera matlagningen för familjen är att man äter samma både till frukost, lunch och middag. Man gör en stor sats dal och serverar till lunch och middag, med skillnaden att man kan byta ut grönsaksrätten till.
Populära rätter till frukost
Många av rätterna känner du igen, men skillnaden är att de här i Sverige serveras som varmrätter på en restaurang. Det kan vara chana masala med det friterade brödet puri, aloo gobi med bröd, olika bön- och potatisgrytor med det friterade brödet bathure till. I norra Indien har man även det populära fyllda brödet paratha som man kan lyxa till det på helger med.
I södra Indien äter man olika risrätter, de ångade riskakorna idli, de friterade linsmunkarna vada för att inte glömma de populära ”pannkakorna” som dosa och uttapam. Allt serverat med soppan sambar och olika chutneys.
Många olika rätter med gryn är även populära som t ex upma, som vanligtvis görs på mannagryn men kan göras på fulkorn, ris, majs eller vermicelli. Det kryddas upp med kryddor och grönsaker.
Lista på frukosträtter
Vi har inte recept på så många än, men kommer uppdatera längre fram när vi har.
upma, en typ av mannagrynsgröt
bhurji, indisk äggröra
chana masala med puri
dal och roti
vada, friterade linsmunkar
idli sambar, ångade riskakor med soppa
uttapam, tjocka pannkakor
besan chilla, kikärtspannkaka
paratha, fyllda bröd
dosa, ris- och linspannkakor
Jag är så glad att ni har startat upp den här sidan för jag har bara hittat recept och inspiration på engelska eller franska tidigare när det är så mycket roligare att läsa på svenska!
Skulle jag vara tvungen att välja ett kök och äta det för resten av mitt liv skulle det bli det indiska köket, dels för att det finns så många vegetariska och veganska rätter men också för att det är det BÄSTA jag vet!!!
Kommer ni att kunna resa i sommar så ta en tur till Paris, dels för att äta på den fantastiska (veganska) restaurangen brEAThe och för att upptäcka Indien i Paris. Den indiska kulturen och köket finns representerat runt Gare du Nord i Paris och där finns (nästan) ALLT man kan önska sig!
Iiih, vad kul att höra! Vi är så peppade på det här! 😀
Tack för tipset! Paris är min favoritstad och Aman har aldrig varit där, så det ska bli så roligt att visa för honom. 🙂