Här kommer ännu en ruskigt god och framförallt enkel potatisrätt som du borde lära dig. Den görs på samma sätt som aloo gobi, dvs. att du först steker potatis och här paprika, sedan blandar med en kryddig lökblandning (tadka) som ger smak. Det är ett så smidigt och gott sätt att laga till grönsaker på och du kan servera den här ”curryn” som sidorätt till en dal eller gryta, eller som vi brukar äta… tillsammans med roti/chapati och en stor klick med yoghurt.
Potatis i indisk matlagning
Båda vi älskar potatis i alla former och potatis används på så himla många olika sätt i det indiska köket. Det är en självklar del i grönsaksrätter som den här, som antingen kan ätas rakt upp och ner eller som tillbehör. Potatis kan användas för att fylla bröd, parathas, eller pannkaker som dosas. Ja, du kan fylla allt från chilis till tomater med en kryddig potatisfyllning. Ja, man äter den på alla sätt förutom bara kokt som vi här i Sverige…haha.
![potatiscurry paprika](https://indianenough.se/wp-content/uploads/2021/04/aloo-simla3-785x1024.jpg)
Curry med potatis?
Vi kommer skriva en text om det här längre fram, men ordet curry är också ett brittiskt påhitt. Curry som de började använda som ett ord för aaaalla rätter med sås i för att det kändes enklare att generalisera. Sanningen är att Indier inte använder ordet curry och beställer du en curry på restaurang i Indien kommer de förmodligen undra vad du menar. Curry används snarare för att beskriva själva såsen. Man säger inte ”jag vill ha en curry” utan snarare ”den här rätten hade mycket curry (=sås). Hoppas det blev tydligare.
Med det sagt så används det mer och mer. Turismen till Indien har ju påverkat språket och man marknadsför allt fler rätter på restauranger som curry för att det är ett ord som västerländska turister förstår.
![aloo gobi](https://indianenough.se/wp-content/uploads/2021/04/aloo-gobi2-747x1024.jpg)
Aloo gobi
Det här är en potatisrätt inte helt olik aloo gobi, en rätt som innehåller aloo (potatis) och gobi (blomkål). Den tillagas på samma sätt och när du väl fått in att först steka rotfrukter och grönsaker, sedan göra en ”tadka”, så kan du variera det här i oändlighet.
![potatiscurry paprika](https://indianenough.se/wp-content/uploads/2021/04/aloo-simla-2-785x1024.jpg)
Recept: Indisk potatiscurry med paprika – aloo simla mirch
4 portioner
2 msk neutral olja
600 g potatis, i bitar
1 grön paprika, i bitar
Tadka
2 msk neutral olja
2 tsk hel spiskummin (eller mald)
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk finhackad ingefära
2 tomater, hackade (eller 2 dl krossade tomater)
0,5 tsk chilipulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
½ tsk gurkmeja
1 dl vatten
1-2 tsk salt
Servering
roti/chapati
yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
- Hetta upp oljan och stek sedan potatis och paprika tills allt har fått fint med färg. Lägg över på en tallrik så länge.
- Hetta upp oljan och fräs den hela spiskumminen tills den får fint med färg. Använder du mald väntar du med spiskumminen.
- Rör ner lök, vitlök och ingefära. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
- Rör ner tomat och låt fräsa med tills även den mjuknar och mörknar lätt i färgen.
- Rör ner kryddorna (även mald spiskummin om du använder det) och låt fräsa med i en minut. Vänd sedan ner potatis och paprika.
- Häll på vattnet och lägg på ett lock. Låt puttra på i ca 10 minuter eller tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt.
- Servera med roti/chapati och en klick yoghurt.