Här kommer en rätt som många kanske känner igen från restaurangmenyerna. Det är en rätt från området i Kashmir i norra Indien och innehåller bland annat deras populära kashmirichili som är en mildare variant lik starkt paprikapulver i smaken. Det går att göra den här på lite olika sätt, men här kommer ett som är inspirerat av hur hinduer brukar göra den. Hinduvarianten skiljer sig lite från hur muslimer gör den.
Vissa använder hela kryddor, andra malda. Vi valde att köra på bara malda kryddor för att underlätta för alla och för att det blev ruskigt gott.
Hur görs Rogan Josh?
Det är en curry som vanligtvis görs på lamm eller get, men som här görs på vegobitar. Till skillnad med muslimernas variant så innehåller inte hinduvarianten varken lök eller vitlök. Ibland, som vi gör, innehåller den yoghurt och sen är det aromatiska kryddor som skänker den fantastiska smaken. Psst… tomat används inte i Rogan Josh även om många västerländska lägger till det.
Det ska inte vara en rätt med mycket sås som man kanske tänker när man pratar ”curry”, utan det ska vara en tjock sås och inte för mycket av den.
Den röda färgen
I den här varianten kommer den röda färgen från kashmirichili som har en vackert klarröd färg. Hinduer använder roten från alkanna (växt) som ger en intensiv färg medans muslimer använder bladen från blomman tuppkam/plymört.
Recept: Indisk Rogan Josh (vegetarisk)
4 portioner
0,5 dl olja
400 g vegobitar, t ex sojabitar, tofu eller annan favorit
1 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 msk kashmirichili eller starkt paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald ingefära
0,5 tsk mald kardemumma
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk malda/mortlade fänkålsfrön
0,25 tsk mald nejlika
en nypa hing/asafoetida
3 dl vatten
0,5 msk flytande grönsaksfond
salt
Till servering
kokt basmatiris
- Hetta upp oljan i en gryta eller stekpanna. Färs sedan vegobitarna så att de får fint med färg.
- Blanda ihop yoghurt och malda kryddor (förutom garam masala) i en skål. Avsluta med att röra ner vatten och grönsaksfond.
- Vänd ner bland vegobitarna och koka upp. Låt puttra på under lock i 15-20 minuter. Såsen ska mörkna i färgen och bli tjockare i konsistensen. Kolla till då och då och rör ner mer vatten om det blir för torrt. Det här är ingen ”såsig” rätt, så var försiktig med vätskan.
- Smaka av med garam masala och salt.
- Servera med kokt ris.
Indisk Rogan Josh
Garam masala ska man inte blanda i, vad ska man göra med den då 🥴
Oj, den ska ner i slutet med saltet! 🙂