Keema är en indisk färsrätt med en blandning av kryddor och gröna ärtor. Den görs vanligtvis med kött men här gör vi en vegetarisk variant med sojafärs.
Jag vet att folk älskar sojafärs och jag är en av dem. Därför känns det härligt att kunna veganisera en härligt rätt som keema eftersom den är superenkel att laga, är klar på 15 minuter och sen är det bara att servera med kokt ris eller roti/chapati.
Keema?
Keema är färs, mer specifikt köttfärs. Det finns flera olika typer keema, med massor olika grönsaker. Det här är en keema matar där matar är gröna ärtor.
Recept: Keema matar – indisk färs med ärtor4 portioner
0,5 dl neutral olja
1 tsk bruna senapsfrön
2 gula lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, rivna
2 msk riven färsk ingefära
400 g sojafärs
2 dl krossade tomater
2 tsk garam masala
1 tsk chilipulver
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk spiskummin
0,25 tsk mald kanel
3 dl gröna ärtor
2 dl vatten
1 tsk salt
Till servering
kokt ris, recept här
roti/chapati, recept här
färsk koriander
- Hetta upp oljan i en gryta.
- Rör ner senapsfrön. När senapsfröna börjar poppa rör du ner gul lök, vitlök och ingefära. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
- Rör ner sojafärsen och låt fräsa med i någon minut.
- Rör ner tomater, garam masala, chilipulver, gurkmeja, spiskummin, kanel, gröna ärtor och vatten. Lägg på ett lock och låt allt puttra på i 5 minuter.
- Servera med kokt ris och roti/chapati samt färsk koriander.