Matar paneer är en indisk curry och en perfekt vegetarisk vardagsrätt eftersom den går snabbt att göra och är full av smak. Den är hyfsat mild (om du inte drar på med chili) och gör sig jättebra med ris. Paneer kan enkelt bytas ut med tofu vilket blir superbra eftersom den milda tofun (precis som paneer) älskar att simma i en sås med kryddor som garam masala, spiskummin och gurkmeja.
Vad är matar paneer?
Matar betyder ärtor och paneer är den indiska färskosten som är ett vanligt vegetariskt alternativ. Den är lik tofu i smak och konsistens och vill du göra din veganska variant finns det recept här. Den är väldigt mild i smaken och passar perfekt de som inte gillar allt för stark indisk mat (vi älskar det). Vill du ha ännu mildare kan du skippa den gröna chilin och vill du ha ännu hetare så slänger du ner en extra.
Krämig matar paneer
Matar paneer får sin krämighet från både grädde, här havregrädde, och cashewnötter. Cashewnötter mixas med bland annat tomat och lök till en puré som sedan får fräsa i lite olja. Det ger en fyllig, underbar smak som blir grunden till den här goda grytan.
Malda spiskummin
Vi börjar med att steka 1 tsk hel spiskummin. Det ger en helt annan karaktär än mald, men om du hellre vill använda mald spiskummin så rör du ner den tillsammans med övriga malda kryddor.
Recept: Indisk matar paneer
4 portioner
Puré
1 lök, hackad
2 tomater, hackade
1 grön chili, hackad
1 msk hackad ingefära
2 vitlöksklyftor, hackade
0,5 dl cashewnötter, kan uteslutas
0,5 dl vatten
Curry
2 msk neutral olja
1 tsk hel eller mald spiskummin
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
0,25 tsk mald kanel
1 tsk salt
svartpeppar
0,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
3 dl vatten
3 dl gröna ärtor
400 g tofu eller paneer, tärnad
Till servering
kokt ris eller roti/chapati
färsk koriander
- Häll ner samtliga ingredienser till purén i en blender och mixa till en hyfsat slät sås. Späd med mer vatten om det behövs för att blendern ska kunna mixa.
- Hetta upp oljan i en kastrull. Använder du hel spiskummin så fräs den tills den mörknar i färgen. Häll sedan på purén. Använder du mald spiskummin häller du ner purén direkt. Låt fräsa i några minuter tills den mörknar i färgen. Rör om då och då.
- Rör ner mald spiskummin, garam masala, gurkmeja, chilipulver, kanel, salt och peppar. Låt fräsa med i en minut.
- Rör nu ner grädde, vatten, gröna ärtor och tärnad tofu eller paneer. Lägg på ett lock och låt puttra på i 10-15 minuter. Rör om du och då.
- Servera med kokt ris eller roti/chapati samt färsk koriander.
Supergott och enkelt att laga. Tack!
Ah! Så roligt! Ja, löjligt enkel. 🙂