Olan är en gryta från Kerala i södra Indien som görs på kalebass, kokosmjölk black eye bönor och chili. Här kommer en uppdaterad variant med kokosmjölk och pumpa.
Den här grytan görs som sagt med kalebass eller ash gourd som det heter på engelska. Du kan hitta den ibland i indiska butiker men det är ganska knepigt. En traditionell olan är superenkel med just det, kokosmjölk, chili, curryblad, black eye-bönor och kanske lite ingefära. Den här är en uppdaterad variation som jag fick inspiration till (well, ganska mycket) från Meera Sodhas kokbok Fresh India. Den är fylligare, lite lyxigare och en av mina absoluta favoriträtter. Jag har bjudet vänner på den så många gånger att jag slutat räkna.
Curryblad
Klassisk olan innehåller curryblad. Eftersom de är lite knepiga att få tag på i Sverige så har jag skippat de i det här receptet. Nu finns de ju med på bild, så om du hittar det (finns i frysdisken på indiska butiker) kan du bara steka de i ca 30 sekunder i lite olja så att de får fint med färg och blir frasiga.
Recept: Olan – sydindisk gryta med pumpa
4-6 portioner
1 butternutpumpa, ca 1,4 kg
1 msk garam masala
3 msk rapsolja
1 tsk bruna senapsfrön
2 gröna chili, finhackade
1 gul lök, tunt skivad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 burkar black eye-bönor à 400 g, ca 6 dl kokta
2 dl krossade tomater
½ tsk gurkmeja
1 burk kokosmjölk à 400 ml
salt
Servering
kokt ris, recept här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär pumpan i klyftor och skala med en kniv eller grönsaksskalare. Gröp ur kärnhuset. Dela sedan pumpan i bitar.
- Blanda pumpan med 1 msk av rapsoljan, garam masala och salt på en plåt. Rosta i ugnen i ca 30 minuter.
- Hetta upp resterande olja i en gryta. Häll ner senapsfröna. När de börjar hoppa i grytan tillsätter du chili och lök. Låt fräsa med i 10 minuter tills löken har mjuknat och fått färg.
- Rör ner vitlöken och låt fräsa med i 1 minut. Häll sedan på sköljda black eye-bönor, krossade tomater, gurkmeja, och den rostade pumpan. Låt puttra på i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Toppa eventuellt med stekta curryblad, se tipsrutan.
- Servera med ris eller roti… eller både och.