Här kommer en rätt många har frågat efter, en indisk potatisrätt med spenat. Det är en rätt som är god som den är tillsammans med ris och bröd, eller som tillbehör till mycket. Testa den till det grillade i sommar eller ha som sidorätt till en dal.
Du kan använda hackad färsk spenat, men vi tyckte det var smidigt att använda fryst.
Vad är palak aloo?
Palak betyder spenat och aloo potatis, det här är alltså en potatisrätt med spenat. Det finns även saag aloo där saaf syftar på en blandning av olika gröna blad som inte är spenat (men även kan innehåll spenat såklart). Palak aloo kan göras på en rad olika sätt, här använde vi t ex fryst finhackad spenat. Det blir som en härlig gryta eller potatisrätt du kan ha som tillbehör till det mesta.
Recept: Palak aloo – indisk potatis med spenat
4 portioner
ca 400 g fryst hackad spenat
2 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin, eller mald
1 lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk hackad ingefära
2 gröna chilifrukter, finhackade
600 g potatis, i bitar
1 tomat, finhackad (eller 1 dl krossade tomater)
0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 dl vatten
- Tina spenaten och krama ut lite av vätskan.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskumminen tills den får fint med färg. Använder du mald väntar du med den.
- Rör ner lök, vitlök, ingefära och chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar och börjar få färg.
- Rör ner potatis, tomat, ev. mald spiskummin, koriander, chilipulver, garam masala, gurkmeja och salt. Lägg på ett lock och låt allt puttra på i 10 minuter. Rör runt då och då.
- Häll på spenat och vatten. Blanda runt. Lägg på locket igen och tillaga i runt 10 minuter eller tills potatisen är mjuk men fortfarande har kvar lite tuggmotstånd.
- Servera med kokt ris eller roti/chapati.