Paneer butter masala eller paneer makhni som den också kallas är en indisk, krämig och lagom kryddig indisk gryta med paneer (eller tofu). Såsen görs på lök, ingefära, kryddor och tomat. Krämigheten kommer från cashewnötter och grädde. Det är en perfekt vardagsfavorit som du har klar på 15 minuter.
Vad är paneer butter masala?
Många indiska ”masala”-såser är lika på så sätt att basen är lök, ingefära och vitlök blandat med kryddor som chili, spiskummin och gurkmeja. Den röd/orangeafärgen kommer från tomater och här kan du både använda färska och krossade tomater. Masalasåser får sin fyllighet från allt från generöst med rapsolja, men här använder vi alltså cashewnötter som ger en tjock och härlig smak. V har även grädde för att ge en extra lyxig touch på den här såsen.
Makhani – smör
Makhani är smör på hindi, därav paneer makhani eftersom det betyder med smöret. Smöret ger alltså fyllighet och lyfter smakerna i såsen och kan ersättas med ett mjölkfritt alternativ, eller rapsolja. En annan populär rätt med makhani är murgh makhani, eller som många känner igen den som: (Vegetarisk) butter chicken.
Paneer
Paneer är en indisk ost som många gör egen hemma i hushållen. Vi har recept på egen vegansk paneer om du vill testa det, annars går det lika bra med fast tofu som har liknande smak och konsistens. Du kan steka på tärningarna först innan du vänder ner dem i såsen, det är helt upp till dig.
Om du inte vill använda paneer/tofu kan du vända ner valfria stekta vegobitar, kikärter eller linser.
Paneer butter masala
4 portioner
50 g smör, t ex mjölkfritt
2 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk riven färsk ingefära
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald garam masala
1 tsk chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
0,25 tsk mald kardemumma
4 hackade tomater eller 4 dl krossade tomater
0,5 dl cashewnötter
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1,5 dl vatten
1 tsk salt
500 g paneer eller fast tofu, tärnad
rapsolja att steka i
- Smält smöret i en stekpanna eller kastrull.
- Fräs gul lök, vitlök och ingefära i smöret tills löken mjuknar.
- Rör ner spiskummin, garam masala, chilipulver, gurkmeja och kardemumma. Låt fräsa med i en minut.
- Rör nu ner tomater och cashewnötter. Låt fräsa tills tomaten mjuknar och mörkat något i färgen.
- Häll ner allt i en blender tillsammans med grädde, vatten och salt. Mixa till en slät sås.
- Häll tillbaka såsen i pannan och vänd ner tofutärningarna. Låt allt bli varmt.
- Servera med roti eller ris.
Hej! Mycket gott och recept, men det är en sak jag inte förstår. Vad innebär 4 krossade tomater, ifall man nu inte har färska? 4 hela hackade tomater är ju rimligt men krossade tomater brukar ju ha nån typ av mått- eller viktenhet.
Ah, hade bara missat att skriva dl. Det ska vara ungefär motsvarande mängd hackade tomater. 🙂