Pesarattu är det kanske inte många som hört talas om, men det är en mycket populär pannkaka (dosa) från Andra Pradesh. Den görs på mixade mungbönor och smeten kan kryddas upp med bland annat spiskummin, chili och ingefära.
Den serveras vanligtvis med någon form av ingefärschutney, men vi körde lite yoghurt hör. Du kan även sprida över lite finhackad lök innan du vänder på pannkakan, men det är helt valfritt.
Vi pratade om att nästa gång fylla pesarattun med en potatisfyllning, liknande den till dosa. Annars är det vanligt att fylla den med upma som är en uppkryddad ”mannagrynsgröt”, även vanlig till frukost.
Mungbönor
Mungbönor är en av de vanligaste baljväxterna i Indien och används oftast skalade och halverade i en dal. Den hela gröna mungbönan är också god och används bland annat till pesarattu. Du måste dock först blötlägga den vilket inte kräver någon ansträngning, bara lite planering.
Smet
Det är alltid knepigt med smetar som inte innehåller något mjöl. Om den blir för tunn är det svårt att rädda den. Börja därför med mindre vatten och mixa tills du har en slät smet. Du kan sen vispa ner mer vatten vid behov.
Steka pesarattu
Samma trick gäller som för vid dosa. Det gäller att inte ha för varm stekpanna för då fastnar smeten. Den här smeten är dock mycket mer förlåtande så du kan hyfsat lätt fortsätta sprida ut smeten tills du blir nöjd. Det är när du vänder på den som den får en fin yta.
Recept: Pesarattu – indiska gröna mungbönspannkakor
4 portioner
3 dl mungbönor
1 msk finhackad ingefära
1 grön chili, kan uteslutas
1 tsk hel eller mald spiskummin
3 dl vatten
Servering
valfri chutney
yoghurt
- Blött lägg mungbönorna i minst 8 timmar, helst över natten.
- Skölj dem och häll sedan ner i en blender tillsammans med övriga ingredienser. Mixa till en slät och ganska tjock puré. Tänk våffelsmet.
- Vispa ner mer vatten om smeten känns för tjock.
- Hetta upp en stekpanna, men inte för varm. Är den för varm så kommer smeten fastna i pannan. Enklast är att stänka över lite vatten och om det börjar bubbla direkt är den perfekt.
- Skopa några skedar smet i mitten av stekpannan och sprid ut med cirkelrörelser tills du får en tunn pannkaka. Den kommer inte att bli jättejämn på ytan, det är helt okej.
- Ringla över lite olja. När pannkakan fått fint med färg vänder du på den och steker klart på andra sidan.
- Servera med chutney och yoghurt.