Raita är en indisk sås som här innehåller gurka. Den påminner om grekisk tzatziki men är ändå egen. En mild, svalkande dressing som passar perfekt till kryddig och het indisk mat.
Vänta, jag tar tillbaka det där om tzatziki. För den enda likheten är egentligen yoghurt och gurka. En indisk gurkraita innehåller t ex ingen vitlök och när jag brukar göra en väldigt tjock tzatziki så ska raita vara mycket rinnigare i konsistensen. Med det sagt är det perfekta tillbehöret till både curry, snacks och grillat.
Vad är en raita?
Det är en indisk yoghurtsås som kan varieras i det oändliga. Gurka, örter, rödbeta, morot, spenat, you name it! Det Aman alltid säger är att yoghurten har huvudrollen. Så när jag vill maxa med morötter eller rödbeta så stoppar han alltid mig: Det är yoghurten som har huvudrollen! Raita är svalkande och mild och även om den kan varieras i det oändliga så får inte grönsakerna ta över.
Variera din raita?
Just en gurkraita ska vara väldigt enkel. Du kan gärna vända ner färsk mynta om du gillar det. Vi brukar strö över lite garam masala och chili, men det behöver du inte heller göra. Eller jo, garam masala är riktigt gott. Och salt såklart!
Riva eller hacka gurkan?
Det är verkligen upp till vad du gillar och humör. Vissa gillar att finhacka den, andra att riva. Riva är för övrigt väldigt vanligt på restauranger. Just nu är jag inne i en period då jag hackar eftersom jag gillar de krispiga små bitarna mer. Aman säger btw. att de alltid skalar gurkorna i Indien eftersom skalet kan vara lite bittert. Här i Sverige tycker jag gurkorna tappar smaken helt om de skalas, så det är mer en estetisk grej.
Recept: Raita – indisk yoghurt med gurka
ca 2 dl
2 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1-2 msk vatten
2-3 msk gurka, finhackad eller riven
en nypa garam masala
en nypa chilipulver
0,5 tsk salt
[…] matbutiker. Här har vi använt det men även lagt till en gurkraita, recept hittar du här. Det går även bra med salsa och avokadochutneyn […]
[…] Om jag frågar Aman så skulle han äta det här som ett snack tillsammans med chai, lite som vi fikar på eftermiddagen. Jag tycker dock det passar super som ett tillbehör till det mesta. Det är även en trevlig start på middagen, speciellt om du serverar den med tamarindchutney, mangochutney eller kanske en svalkande gurkraita. […]
[…] Det är bara sååå gott! Här serveras det väldigt enkelt tillsammans med en hackad sallad och gurkraita, men en grön chutney hade också varit […]