Kofta är friterad indiska bollar som serveras i en smakrik currysås. Du kan göra en rad olika vegetariska kofta och här är en favorit.
Innan jag gjorde indiska kofta själv för första gången kunde jag inte föreställa mig hur det kunde vara så fenomenalt fantastiskt. Det verkade dessutom lite jobbigt, men där hade jag helt fel. Grunden är mixade grönsaker och här kan du blanda vilt. Allt bind ihop av kikärtsmjöl och sedan friteras de gyllene innan de vänds ner i en mild currysås. Det här är för mig den ultimata bjudrätten eftersom alla älskar bollar. Det är liksom kul att äta på nåt sätt. Servera med yoghurt och finhackad koriander. Även tunt skivad rödlök är trevligt.
Historia
Kofta är ett persiskt ord och du hittar varianter på den här rätten i hela Mellanöstern. Oftast med kött som bas och sedan kan det blandas in olika gryn som bulgur, grönsaker och kryddor. För oss är det en rätt som är perfekt att göra på rester i kylskåpet.
Hur håller de ihop?
Jag tycker det blir lättare med lite fastare grönsaker, även om grön ärtkofta är en riktig favorit. Även kokt potatis är väldigt bra att ha med eftersom det ger en bra konsistens och håller ihop smeten bra. Men ja, den stora hemligheten är kikärtsmjölet. Det kommer att kännas som att bollarna inte kommer att hålla ihop, men det kommer de.
Fritera?
Ja, kofta ska friteras. De ska bli underbart krispiga på utsidan och mjuka på insidan. Det är inte farligt och du behöver inte galet mycket olja heller. Om du känner dig osäker så skulle jag bara platta till bollarna och steka de i generöst med olja istället.
Servering
I Sverige så vill vi gärna servera bollarna för sig och såsen för sig, men nej nej. Kofta ska serveras i såsen. Ja, den krispiga ytan försvinner ganska snabbt, men det är verkligen härligt att äta de på det här sättet tillsammans med roti/chapati eller ris. Det fantastiska är att de är goda även dagen efter. De blir liksom inte galet mjuka även om de ligger i såsen utan håller formen och konsistensen utmärkt.
Recept: Indisk vegetarisk kofta
4 portioner
200 g potatis, kokt
200 g blomkål, i buketter
200 g morot, i bitar
100 g gröna ärtor
1 lök, finhackad
1 grön chili, finhackad
1 ,5 dl kikärtsmjöl
1 tsk chilipulver
1 tsk mald koriander
0,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk garam masala
1 tsk salt
ca 1 liter neutral olja att fritera i
Masalasås
2 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
2 lökar, hackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad ingefära
1 tsk garam masala
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
3 tomater, finhackade (eller 3 dl krossade tomater)
3 dl vatten
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 tsk salt
Servering
1 sats masalasås
kokt ris eller roti/chapati
Kofta
- Mosa sönder potatisen med en gaffel eller fingrarna i en skål.
- Häll ner blomkål, morot och gröna ärtor i en matberedare och mixa fint. Skrapa ner i skålen.
- Blanda ner lök, grön chili, kikärtsmjöl och kryddorna. Rulla smeten till runda bollar. De kan kännas lite lösa, men de kommer att hålla ihop perfekt.
- Hetta upp oljan i en stekpanna eller vid gryta. Sikta på 180 grader, men jag brukar bara provfritera en boll och se om den får färg på några minuter.
- Droppa ner ett gäng bollar i taget i den heta oljan och fritera gyllene runt om.
- Ta upp bollarna med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper eller en kökshandduk.
- Vid servering vänder du ner bollarna i masalasåsen och serverar med ris eller roti/chapati.
Masalasås
1. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs sedan spiskumminen tills den får fint med färg.
2. Rör ner lök, vitlök och ingefära och låt fräsa med tills löken mjuknar.
3. Krydda med garam masala, chilipulver och gurkmeja och låt fräsa med i en minut.
4. Vänd ner tomaterna och låt puttra på i någon minut så att de mjuknar och mörknar lite i färgen.
5. Häll ner blandningen i en blender tillsammans med vatten och grädde. Mixa till en slät sås. Du kan även använda dig av en stavmixer.
6. Häll tillbaka såsen i kastrullen och smaka av med salt.