Roti eller chapati är de mest ätna bröden till vardags i Indien. Det är tillbehör till allt från dal, curry eller sidorätter. Allt du behöver är mjöl och vatten!
Så fort man frågar en person utanför Indien om indiska bröd så skriker alla ”Naaan”. Naan är det absolut vanligaste restaurangbrödet på restauranger i Sverige och med det sagt är det även populärt på restauranger i Indien. Till vardags i hemmen är det dock roti eller chapati som gäller. Det är superenkla bröd du enkel arbetar ihop, kavlar ut och steker klar på några minuter.
Så fort vi har fått igång vår dal eller gryta så knådar vi ihop degen, kavlar ut och steker och får nygjort roti varje middag. Och efter några gånger behöver du inte ens ett recept, det är bara att gå på känsla.
Roti eller chapati?
Du kommer att höra lite olika. Chapati är det många som hört tidigare och det är hindi, men många säger även roti. Det handlar helt enkelt om vem du pratar med. Aman säger att i Punjab-regionen säger man roti till vardags, men är det på restaurang eller lite finare miljö så säger man chapati. Vissa säger även phulka.
Mjöl till chapati eller roti
Du kan verkligen göra roti på enbart mjöl och vatten, men salt och olja gör degen smakrikare och smidigare. Till chapati används det ett speciellt chapatimjöl som är ett form av fullkornsmjöl. Du hittar det i indiska butiker, men även svenska Orga kvarn tillverkar ett chapatimjöl. Du kan ersätta det med fullkornsmjöl eller ta hälften fullkornsmjöl och hälften vetemjöl special.
Kavla ut
Traditionellt används en ”belan”, vilket är en tunnare kavel. En vanlig kavel går självklart prima. Jag övar fortfarande på att få perfekt runda roti varje gång, men det är inte hela världen. Vi gillar de ganska tunna, det känns bara trevligare att äta tycker vi, men du kan göra tjockare också.
Steka chapati eller roti
Vanliga roti eller chapati steks i en torr stekpanna så att de får fint med färg. Traditionellt används en tawa, vilket är en typ av stekpanna, men vi kör alltid i en vanlig stekpanna. Vira sedan in i en kökshandduk så att de håller sig varma medan du steker resterande bröd.
Du kan även steka de i lite olja vilket känns ännu lyxigare, då blir det en enkel ”paratha”. Paratha är ett fyll tunnbröd som vi kommer lägga upp här senare.
Recept: Roti och chapati – Indiska tunnbröd
6 st
3 dl chapatimjöl eller fullkornsvetemjöl
0,5 tsk salt
ca 1,5 dl vatten
1 tsk neutral olja
1. Blanda mjöl, salt, vatten och olja i en skål. Ta lite vatten i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda i ungefär 5 minuter, men det är inte så noga. Degen ska kännas lite klibbig i början, men kommer att bli mindre klibbig av att du knådar den. Det ger även mjukare rotis i slutänden.
2. Dela degen i 6 delar. Rulla till bollar med händerna och vänd i mjöl. Skaka bort överflödigt mjöl och kavla sedan ut degen till tunna rundlar.
3. Hetta upp en stekpanna och stek bröden gyllene på båda sidor, ungefär 30 sekunder per sida.
[…] serveringroti/chapati, recept härkachumbar, recept härgrön chutney, recept härgurkraita, recept […]
[…] recept härkokt ris, recept […]
[…] för tortillabröd kan du självklart använda roti eller chapati. De indiska bröden som du antingen gör själv eller köper i indiska […]
[…] Serveringkokt ris eller roti/chapati […]
[…] Serveringkokt risroti/chapati […]
[…] har recept på roti eller chapati som är det absolut vanligaste tunnbrödet i Indien. Det finns ju dock hur många […]
[…] ris, sida XXroti/chapati, sida XX2 msk finhackad […]
[…] Servering1 sats masalasåskokt ris eller roti/chapati […]
[…] serveringkokt ris, recept härroti/chapati, recept härfärsk […]
[…] Serveringkokt ris, recept här roti/chapati, recept här […]
[…] ord för ”bröd” och kommer från persiskan. Det är som ett lyxigare bröd än roti/chapati och kan ätas med dals, currys, palak paneer och andra rätter som du vill ha tunnbröd […]
[…] och enkelt, billigt och fantastiskt. Du kan verkligen äta det som det här tillsammans med roti/chapati eller som ett tillbehör. Det är en av de där kända indiska vegetariska rätterna som antingen […]
[…] så serveras det något typ av tunnbröd till, antingen naan eller roti/chapati. Med det sagt går det jättebra att servera vanligt kokt ris […]