Chole är en vegetarisk indisk kikärtsgryta som får sin mörka färg från teblad och som har en härligt kryddig smak. En av våra absoluta favoriträtter.
När jag säger att det är en av våra favoriträtter så menar jag att vi äter det i princip varje söndag. Aman brukar gå till sikhtemlplet på förmiddagen och första gången jag överraskade honom med chole bathure så började han gråta av glädje. Den är kryddig men inte stark och toppas med färsk ingefära och rödlök. Det ger krispighet och friskhet till den här grytan. Chole betyder för övrigt ”kikärta”.
Chole är snabbmat!
Vi vill verkligen hävda att det här är snabbmat. Vet jag att vi ska ha det till middag, så lägger jag kikärter i blöt kvällen innan (det tar ungefär 10 sekunder). 2 timmar innan middagen häller jag ner kikärterna i en gryta med vatten. Kokar upp och låter koka i 1,5 timme…psst, det gör inget om de kokar sönder, de ska bli riktigt mjuka.
När det är 10 minuter kvar till middagen så fräser jag ihop masalan och rör ner. Låter det puttra på i någon minut och sedan är det bara att servera. Så det faktiskt arbetet är verkligen vara 10 minuter och du slipper stå och hänga över en gryta hela tiden, det sköter sig själv liksom.
Chole bathure
I Indien serveras chole oftast som chole bathure, dvs. tillsammans med det friterade bathure. Det är en helt klockren kombination och gör att det går från en vardagsrätt till festmat. Vi har serverat det här på så många middagar. Vi har inte lagt upp ett recept på bathure än, men puri är ett liknande bröd som passar perfekt.
Tips! – bikarbonat
Tillsätt 0,25 tsk bikarbonat när du kokar kikärterna så bryts skalet ner och de blir extra mjuka och krämiga i konsistensen. Om du vill ha en extra krämig chole det vill säga. Du kan även mixa sönder en del av kikärterna med en stavmixer för samma resultat.
Koka med kryddor
Hela hemligheten med att göra chole är att koka kikärterna tillsammans med kryddor och te. Köp ett okryddat svart te, t ex Assam, och lägg i en tekula. Kikärterna ska sedan koka i 1-1,5 timme så att de blir riktigt mjuka. När de är klara plockar du ut tekulan och kryddorna.
Recept: Chole – indisk kikärtsgryta med svart te
4 portioner
Kikärterna
3 dl torkade kikärter
8 dl vatten
2 tsk svart te, eller en tepåse
2 torkade röda chilifrukter
1 bit kanelstång
2 gröna kardemummakapslar eller 6 kardemummakärnor
2 lagerblad
Masala
2 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk riven färsk ingefära
2 gröna chilifrukter, finhackade
2 tomater, hackade (2 dl krossade tomater)
1 msk tomatpuré
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald koriander
1 tsk chilipulver
1 tsk garam masala
1 tsk torkat mangopulver (amchur), kan uteslutas
1 tsk salt
Servering
ingefära, fint strimlad
rödlök, tunt skivad
kokt ris, recept här
bathura eller puri, recept här
Kikärterna
- Blötlägg kikärterna i 12 timmar eller över natten.
- Skölj kikärterna och häll ner i en kastrull. Häll på vattnet och lägg ner teet i en tekula eller tepåsen, chili, kanelstång, kardemumma och lagerblad.
- Koka upp och låt sjuda i 1-1 ½ timme. Kikärterna ska bli riktigt mjuka. Om du märker att vattnet kokar bort så häll på lite extra, det ska aldrig bli torrt i kastrullen.
Masala
- Hetta upp oljan i en gryta.
- Fräs spiskummin tills den får fint med färg.Rör ner lök, vitlök, ingefära och grön chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
- Krydda med gurkmeja, mald koriander, chilipulver, garam masala och mangopulver. Låt fräsa med i en minut.
- Rör ner tomat och tomatpuré och låt fräsa med i 3-5 minuter tills tomaten börjar mörkna i färgen.
- Häll ner kikärterna tillsammans med kokvattnet. De ska inte vara helt täckta av vätska, men nästan. Behövs det mer vätska kan du tillsätta vatten. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter utan lock tills allt tjocknar till en härlig gryta. Du kan mosa sönder en del av kikärterna med en slev eller mixa lätt med en stavmixer för en ännu krämigare chole.
- Toppa med strimlad ingefära och rödlök. Servera med ris eller bhatura.
[…] det till en chaat. En enkel samosa är en samosa, men om du serverar den med yoghurt, chutney, chole, rödlök och granatäpple så blir det en chaat. Vada är friterade munkar, men med yoghurt och […]
[…] på bloggen så parar vi ihop det med klassikern chana masala, men du kan även servera det till chole istället för […]