Den här glassdesserten är helt omöjlig att inte älska. Den kombinerar glass med det indiska godis gajak (chikki) och vår godaste chokladsås. Det är bara en sån där enkel dessert du kan svänga ihop när du har oväntade gäster (om du har gajak hemma alltså) och som kommer göra att allt och alla älskar dig. Om du inte har köpt eller gjort eget gajak/chikki kan du bara toppa med hackade, rostade jordnötter.
Vad är gajak (chikki)?
Gajak är ett kanderat godis som görs på det oraffinerade sockret jaggery och sedan blandas det jordnötter och ibland sesamfrön. Som ett knaprigt sött godis som är omöjligt att sluta äta. Du hittar det i indiska butiker eller på nätet. Du kan även göra ditt eget, recept här.
Recept: Indisk glassdessert med jordnötskrisp
gajak/chikki, recept här
valfri vaniljglass, t ex soja-, havre- eller kokosglass
fudgesås med jaggery, recept nedan och här
- Hacka lite gajak/chikla grovt.
- Skopa några kulor glass och lägg ner i ett serveringsglas.
- Ringla över varm fudgesås med jaggery och toppa med gajak/chikki.
Recept: Indisk fudgesås med jaggery
2 dl kokosgrädde eller kokosmjölk
100 g mörk choklad, hackad
0,5 dl jaggery eller vanligt rårörsocker
1 dl jordnötssmör
- Rör ihop kokosgrädde, mörk choklad, jaggery eller strösocker samt jordnötssmör i en kastrull.
- Smält ihop allt på svag värme under omrörning. Du ska få en sammetslen sås. allt i en kastrull. Smält ihop på svag värme tills du har en sammetslen sås.
- Servera tillsammans med glass och hackade jordnötter.