Här kommer en paprikacurry, eller kanske mer exakt en sabzi (=grönsaksrätt). Det är i alla fall en smårätt med paprika, tomat och yoghurt som är supergod på egen hand eller som en sidorätt till grillat nu på sommaren, eller varför inte en dal?
Vi pratade även om att kalla det för shimla mirch, men det syftar specifikt på grön paprika (som är absolut vanligast i Indien). Jaja, det vi vill säga är att det är superkul och knepigt att både namnge och kategorisera vissa indiska rätter…haha.
Vad är en paprikacurry?
Det här var en rätt vi gjorde eftersom vi hade en hög med ledsna paprikor i kylen. Det är en tomatbaserad paprikagryta med lök, chili, yoghurt och kryddor. Färgglad, smakrik och med ett trevligt tuggmotstånd.
Bara grön paprika?
Vi hade som ni ser på bilden några riktigt ledsna paprikor. I Indien används i princip uteslutande grön paprika även om det har blivit allt vanligare med andra färger. Paprika kan både användas i currys, i grönsaksrätter med potatis som den här, eller fyllas med en kryddig potatisfyllning. Vi tycker att det är superfint att blanda alla möjliga paprikor om du har möjlighet till det.
I mean… så fint! Paprikorna behöver inte få så mycket färg, magin händer när de får puttra på i tomat- och yoghurtblandningen.
Indisk paprikacurry
4 portioner
2 msk neutral olja
1 tsk bruna senapsfrön
2 tsk hel spiskummin (använder du mald ska den ner senare)
2 lökar, finhackade
4 paprikor, i bitar
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad eller riven ingefära
1 tsk chilipulver eller starkt paprikapulver
1 tsk mangopulver, kan uteslutas
0,5 tsk gurkmeja
4 dl krossade tomater
1 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 tsk salt
- Hetta upp oljan i en stekpanna.
- Fräs senapsfrön och hel spiskummin. Använder du mald spiskummin väntar du med den. Låt fräsa tills senapsfröna börjar poppa och spiskumminen får fint med färg.
- Rör ner lök och paprika och låt fräsa med tills löken har mjuknat och paprikan fått lite färg.
- Vänd ner vitlök och ingefära. Låt fräsa med i en minut.
- Krydda med chilipulver, mangopulver och gurkmeja. Låt fräsa med i 1 minut.
- Vänd nu ner krossade tomater, yoghurt och salt. Blanda väl och lägg sedan på ett lock. Låt puttra på i 10-15 minuter eller tills smakerna har koncentrerats och paprikorna mjuknat något. De ska fortfarande ha lite tuggmotstånd kvar så koka inte sönder de helt.