Potatis är så himla användbart, inte minst som tillbehör. Vi har väldigt många recept här på hemsidan och tadaaa… här kommer ett till! Tandoori aloo är en yoghurtmarinerad potatis som sedan rostas i ugn eller grillas. Fantastiskt gott nu på sommaren tillsammans med något grillat och en svalkande raita.
Tandoori
Tandoori syftar på tandooren, en speciell ugn som används för att bland annat grädda naan och grilla kött och grönsaker. Tandoori på restaurang är oftast galet röd i färgen och underbart kryddigt. Det är något som marinerad i en yoghurtmarinad och sedan grillas till perfektion och vi har bland annat recept på klassisk tandoori, en tandoorivitkål samt en tempeh med tandoorimarinad för grillen.
Hur görs tandoori aloo?
Tandoori är som sagt ugnen och aloo betyder potatis. Precis som med t ex kyckling så marinerad potatisen i en kryddig marinad och sedan rostas i ugnen eller läggs på grillen. Den ska få fint med färg. Lägger du den på grillen skulle vi föreslå ett ark med aluminiumfolie som du först oljar in så att potatisen inte fastnar så lätt.
Och ja, en del av marinaden kommer att fastna på folien eller bakplåtspappret, men det är bara att skrapa upp och lägga tillbaka på potatisen. Det blir så ibland med marinader.
Chaat masala
Som namnet antyder är det här en krydd- blandning för chaats, som är många av de rätter vi tänker på när vi hör ”indisk street food”. Det är en blandning med tydlig smak av svart salt, som strös över precis vid servering som ett trevligt avslut. Det går att köpa färdigt i indiska butiker eller på nätet, men du kan även göra eget.
Recept: Indisk Tandoori aloo – kryddig rostad potatis
4 portioner
600 g potatis
3 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
2 msk kikärtsmjöl
2 tsk riven färsk ingefära
3 vitlöksklyftor, rivna
1 msk kashmirichili eller starkt paprikapulver
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
1 tsk chaat masala, kan uteslutas
0,5 tsk gurkmeja
salt
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Vi gillar att behålla skalet på.
- Blanda ihop resterande ingredienser i en skål.
- Vänd ner den kokta potatisen och blanda väl. Du kan nu låta den marinera i allt från 30 minuter till några timmar.
- Trä upp potatisen på grillspett och lägg på en plåt eller grill. Rosta/grilla i 10-15 minuter eller tills potatisen fått fint med färg. Vänd på de efter halva tiden.