Chicken Changezi är en mycket populär rätt, inte minst i de norra delarna av Indien. Det är en ganska mild, men väldigt smakrik curry som får en fyllig smak av både karamelliserad lök, cashewnötter och grädde. En typisk restaurangrätt men som du enkelt gör hemma. Den görs traditionellt på kyckling men vi har här använt sojabitar.
Lite historia
Changezi är alltså Djingis khan, skaparen av det mäktiga Mongolriket. När ättlingar till honom sedan byggde upp Mogulriket så tog det namnet ”Mughal” som är det persiska ordet för ”Mongol” för att knyta samman till sina förfäder. Rikena kontrollerade helt olika delar av världen och det här är en rätt som har tydliga arabiska och persiska influenser även om den som sagt sägs kopplas ihop med Djingis khan.

Hur hörs Chicken Changezi?
Först marineras kyckling, här sojabitar, i en enkel yoghurtsås med inte all för många kryddor. Dessa bitar steks sedan gyllene och läggs åt sidan. Såsen består av olika komponenter. Dels en puré på karamelliserad lök och rostade cashewnötter, tomat, vitlök, ingefära, kryddor och grädde. Bitarna får puttra klart i såsen och sedan serveras allt med kokt ris.

Karamelliserad lök för mer smak
Vanligtvis brukar man inte bryna eller karamellisera löken så mycket i det indiska köket, men här ser man verkligen de persiska rötterna. I persisk mat är karamelliserad lök väldigt vanligt och ger en djup och mjuk smak till grytor. Här steks lök och cashewnötter tills de får fint med färg och mixas sedan till en slät puré tillsammans med tomaterna.

Kyckling Changezi – vegetarisk
4 portioner
400 vegobitar
Marinad
1 tsk chilipulver
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk salt
svartpeppar
1 lime, saften
1 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havrebaserad
Sås
2 lökar, hackade
0,5 dl cashewnötter
3 dl krossade tomater eller 3 hela tomater
50 g olja eller smör, t ex mjölkfritt
3 vitlöksklyftor, rivna
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk kashimirchilipulver eller starkt paprikapulver
0,5 mald koriander
0,5 tsk garam masala
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 dl vatten
salt
Servering
kokt basmatiris
- Rör ihop ingredienserna till marinaden i en skål.
- Vänd ner vegobitarna och låt marinera i minst 30 minuter.
- Hetta upp generöst med olja i en stekpanna och stek bitarna gyllene. Lägg över på en tallrik så länge.
- Fräs lök och cashewnötter i lite olja eller smör tills löken fått ordentligt med färg och karamelliserats. Det tar ungefär 15 minuter.
- Mixa lök, cashewnötter och tomat till en puré i en blender eller med hjälp av en stavmixer.
- Hetta upp oljan eller smöret i en stekpanna (jag använde samma som till vegobitarna).
- Fräs vitlök och ingefära i en minut så att den mjuknat något.
- Rör ner chilipulver, koriander och garam masala. Låt fräsa med i en minut.
- Rör nu ner lök- och tomatblandningen och låt puttra på i ungefär 10 minuter. Den ska mörkna i färgen och tjockna ordentligt.
- Häll på grädde och vatten. Vänd ner vegobitarna och lägg sedan på ett lock. Låt puttra på i 10 minuter.
- Smaka av med salt och servera genast med kokt basmatiris.