När Aman kom till Sverige blev han förvånad att alla indiska restauranger serverar ris… till allt! Ännu konstigare tycker han att det är när det serveras både ris OCH nåt tunnbröd som roti/chapati. Både och!?
Så vad serverar man då till? Det finns såklart inga regler ristade i sten, men oftast väljer man antingen eller, mycket på grund av var du bor. Här förklarar Aman lite om de regionala skillnaderna.
Både roti och ris är stapelvaror i det indiska köket. Med det sagt så konkurrerar båda också alltid med varandra. I grund och botten handlar det om personliga och regionala preferenser – jag kan t ex äta och para ihop allt med en roti.
Nästan alla regioner äter ris, det är vete som är vanligare i norra, västra och centrala Indien. Ris är förresten en inhemsk gröda i Indien medan vete inte är det. Man kan tänka sig att eftersom ris kräver mycket vatten och befolkningen ökade i mängd, så vända man sig till vetet som ett bra substitut.
Riskonsumtionen i är t ex försumbar i Rajasthan, medans men i princip enbart lever på ris i Manipur. Regionen som verkligen älskar båda är Bihar, som konsumerar ris och vete i lika stor mängd, även om man på landsbygden äter lite mer ris. Det är tydligt att man i söder, öst och nordost älskar ris, medan man i Hindibältet (norr och väster), föredrar vete.
Roti/chapati
Roti eller chapati är tänkt att serveras tillsammans med en mängd olika rätter som du då kan använda brödet till att skopa upp maten med. Från vegetarisk butter chicken till dal och chana masala till jeera aloo, du kan äta det mesta med roti. Roti är även praktiskt när du behöver dela större grönsaker i mindre bitar utan att få oljiga fingrar.
Ris
Ris är är väldigt smidigt för att hantera rätter med mycket sås och är då ett perfekt tillbehör.
Ris också mycket mångsidigt och kan blandas med alla indiska rätter, men det finns några kombinationer som har blivit folkliga och som du inte ändrar på, t ex tillsammans med rajma och kadhi pakora (kommer recept senare).
Vi vet vad du tänker, ”naturligtvis är ris ett tillbehör till curry!”, men så enkelt är det inte. Du behöver inte alltid servera ris med en curry. I själva verket äts en curry oftare med enbart ett tunnbröd som roti/chapati.
När ska man äta med roti/chapati vs. ris?
I slutänden handlar det om vilken stapelvara som är störst i regionen, ris eller vete, samt personliga preferenser. I största delarna av norra Indien så är roti något du äter till både frukost, lunch och middag, alla dagar i veckan. I södra Indien väljer man ris.