Korma är en indisk ”curry” eller krämig gryta med sås som kan göras på en rad olika sätt. Den görs vanligtvis på något form av kött, oftast kyckling, som steks på och sedan serveras i en krämig sås med yoghurt. Här har vi gjort en helt vegetarisk variant med sojabitar som smakar precis som originalet.
Vad är en korma?
Det är en indisk rätt som alltså oftast består av kött som steks på och sedan får sjuda i en yoghurtsås. Det finns både snabbare version och de varianter som kokar i flera timmar. Oftast syftar det på ett långkok där man låter den puttra på precis på lagom temperatur för att yoghurten inte ska separera sig.
Kryddningen är mild till medelstark. Yoghurten mildrar hettan hyfsat, men gillar du en kick så tillsätt mer chilipulver.
Vegetarisk korma
Det faktiskt en ”naturligt” vegetarisk korma som heter Navratan korma och som traditionellt ska innehålla nio olika grönsaker. Här är vår lite enklare version av den.
Recept: Vegetarisk indisk kycklingkorma
4 portioner
400 g vegobitar, t ex Oumph eller Vegme
0,5 dl rapsolja
2 lökar, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk finhackad ingefära
1 tsk chilipulver
0,25 tsk mald kanel
0,25 tsk mald kardemumma
0,25 tsk malda nejlikor
0,25 tsk gurkmeja
1 hackad tomat, eller 1 dl krossade tomater
3 dl vatten
0,5 dl cashewnötter
3 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 tsk garam masala
salt
Servering
kokt ris
- Stek vegobitarna i lite olja så att de får fint med färg.
- Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs lök, vitlök och ingefära tills löken mjuknar något.
- Rör ner chilipulver, kanel, kardemumma, nejlikor, gurkmeja och tomat. Låt fräsa med tills tomaten mörknar något i färgen.
- Häll ner blandningen i en blender tillsammans vattnet och cashewnötterna. Mixa till en slät sås. Du kan även göra det med en stavmixer.
- Häll tillbaka i kastrullen och rör ner yoghurten. Låt puttra på under lock 10 minuter. Smaka av med salt.
- Rör ner de stekta vegobitarna och låt puttra med i ytterligare 5 minuter.
- Servera med kokt ris.