Ris är ett måste till indisk mat och äts i hela landet. Vi får ofta frågan hur man kokar basmatiris på bästa sätt och det är verkligen superenkelt, så här gör du!
I Indien är det basmatiris som gäller. Indien är den största producenten och konsumenten av basmatiris. Det används både kokt i all sin enkelhet eller så kan du krydda upp det med spiskummin, kardemumma, gurkmeja eller annat. Det finns även mangoris, tamarindris, tomatris, risrätter som pulao ohv biriyani. Ja, ris används även i pannkakor som dosa och uttapam.
Olika typer av basmatiris
Jag trodde verkligen inte att det kunde skilja så mycket på ris och ris, men det gör det. Det är stor skillnad på vanligt basmatiris vi hittar i butikerna och det du kan hitta i Indiska och Mellanösternbutiker. Kornen är längre och crèmefärgade och riset blir härligt aromatiskt. Det smakar verkligen mycket mer, så har du möjlighet att gå till en sån butik eller beställa på nätet så är det så värt det.
Det finns även olika sorter basmatiris, men jag skulle köpa det dyraste, för det är ofta bra. Här i Sverige har vi ju råd med det, medan man i Indien kanske köper ett dyrare till finare middagar, ett billigare till vardags och sen finns det krossat basmatiris som är den billigaste varianten och som bland annat traditionellt används till kheer.
Ris eller roti?
När Aman kom till Sverige så tyckte han det var märkligt att det alltid kom ris till all indisk mat på restaurangerna, när det i Norra Indien är vanligare med bara roti/chapati. Rent historiskt har det även varit stor skillnad i Indien, då man i Norra Indien har odlat vete och därmed ätit mer roti, medan man i södra Indien odlat ris. Nu är det dock blandat.
Vad äter man ris till?
Du kan äta ris till vad du vill, men en enkel regel är att gå efter konsistensen på det du äter. Är det väldigt rinnigt så passar ris bra eftersom det suger upp dalen eller såsen. Är det en fastare curry eller liknande så är det lättare att använda ett tunnbröd att äta maten med.
Blötlägga riset
Aman har gett mig två tips. Det första tipset är att blötlägga riset i 30 minuter innan du tillagar det. Då försvinner en del av stärkelsen och du får ett fluffigare ris. Det tillagas även jämnare. Har jag bråttom så bara sköljer jag det noga i vatten, men i den bästa av världar så blötläggs det i minst 30 minuter.
Låta riset vila
Efter att riset har kokat i 10 minuter så lägger vi över en kökshandduk och sedan locket. På så sätt fångar handduken upp ångan vilket ger ett fluffigare ris som inte klibbar.
Recept: Kokt ris
4 portioner
3 dl basmatiris
6 dl vatten
½ tsk salt
1. Blötlägg helst först riset i 30 minuter.
2. Skölj riset och häll ner det i en kastrull tillsammans med vatten och salt.
3. Koka upp och låt sjuda under lock i 10 minuter.
4. Ta kastrullen från plattan och lägg på en kökshandduk. Lägg på locket och låt riset stå i 5 minuter. Klart!
[…] Serveringkokt ris, recept här […]
[…] Om du vill lära dig mer om hur du kokar basmatiris och varför så finns det en längre guide här. […]
[…] ris, recept här roti/chapati, recept […]
[…] serveringkokt ris, recept härroti/chapati, recept härfärsk […]
[…] Serveringkokt ris eller spiskumminris […]
[…] sats masalasåskokt ris eller […]
[…] Serveringkokt ris eller roti/chapati […]
[…] Serveringkokt risroti/chapati […]
[…] Serveringroti/chapati, recept härkokt ris, recept här […]
[…] fint strimladrödlök, tunt skivadkokt ris, recept härbathura eller puri, recept […]
[…] Serveringpurikokt ris roti/chapatiev. färsk korianderev. yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt […]
[…] till, antingen naan eller roti/chapati. Med det sagt går det jättebra att servera vanligt kokt ris […]